Сучасне суспільство й інтернет - це як дитина, якій дали цілий пакет різних цукерок. Спочатку радіє і не знає, з чого почати, потім довго смакує кожну обрану цукерочку, а у підсумку обжирається ними так, що важко дихати.

***

Коротка проза являє собою окремий вид мистецтва, який заволодів мною ще з далекого дитинства. Тому завжди радію таким подіям як вихід “Антисоціальної мережі” - 35 оповідань на тему засилля інтернет-технологій і того, як вони можуть впливати на особистість. У всій збірці немає жодного відверто невдалого твору. Звичайно, присутні такі, які мені не надто сподобалися, або такі, що недостатньо розкрили тему, але на загальну картину вражень вони не впливають. 

У книзі оповідання розбиті на тематичні групи, такі як “За лаштунками соцмереж”, “Зірки соцмереж” тощо, але я вирішив їх посортувати по-своєму. 

Спойлер: в кінці буде рейтинг улюблених оповідань, тому ліниві можуть одразу скролити донизу. 

Гостро-соціальна група

Дімка Ужасний/Скотомогильник

Оповідання про двох професіональних інтернет-тролів та про те, що карма “is a bitch”, і помінятися ролями можна за мить.

P.S.: Чорний Батюшка буде приходити до вас у сни і вибивати з вас гріхи.

Поліна Кулакова/+nofilter

Всі бачили цих інстаграм-дів, життя яких виглядає занадто вилизаним та блискучим. Іноді таку показуху не потрібно ставити вище за близьких людей.

Андрій Новік/Закон про повернення

Оповідання про те, що навіть примарна можливість зустрітися із втраченими рідними заради вирішення невирішених питань буде куплена за будь-яку ціну.  

Тiна Гальянова/Передай далі

Мабуть, єдине оповідання в збірці, в якому містичне приводить не до негативних, а до позитивних результатів. Мова йде про оті повідомлення “якщо не перешлеш 10-м друзям, то щось станеться”. Наївна та життєствердна історія. 

Микола Палига/Естетика розчарування

Оповідання про залежність, самотність, відлюдькуватість та причини, які призвели до такого. Дитячі травми? Інтернет? Оточення? Батьки? 

Містична група

Map' яна Бекало /Котяча утопія

Що станеться, якщо зникнуть усі коти на світі? Жах, чи не так?

 Дмитро Афанасьєв/Лайкнутi

Фантазія на тему продажу душі дияволу за популярність, але в сучасних реаліях інтернет-глобалізації. При цьому в оповіданні піднімаються теми того, як люди використовують (а точніше НЕ використовують) свій вплив на аудиторію. Що з популярністю можна не тільки заробити грошей та примарної любові натовпу, а ще і зробити багато добрих суспільно корисних речей.

Юлія Юліна/Чуже обличчя

Ви колись знайомились із незнайомцями в інтернеті? В будь-якому випадку, містична замальовка на цю тему змусить задуматися, чи справді на іншому кінці дроту саме той, за кого він себе видає. 

 Василь Крамарець/Потойбіччя навивоpіт

Важко переживати втрату. Втрату близької людини. Намагаєшся зберегти образ у пам’яті, і водночас - не згадувати його, щоб зайвий раз не ятрити душу. Тому з тими, хто грається з вашими почуттями, хочеться зробити найгірші речі.

 Трилери

Руслан Лютенко в оповіданні +Iдол, використовуючи надприродні алюзії і фантастичні прийоми, показав до чого може призвести хворобливе захоплення “зірками соцмереж”. Повноцінна історія, яка не відпускає від початку і до кінця. Продумана міфологія, живі герої, непередбачувані повороти сюжету - навіть забагато для одного оповідання. 

 Валерій Пузік/Miсце утіх

Копірайтер намагається розслідувати дивну справу зникнення і вбивства дівчини, щоб зібрати матеріал для своєї майбутньої книги, яка розірве літературний світ. Але потроху розслідування зводить головного героя з розуму... або заводить у світ примар. Вирішувати вам.

 Андрій Урс/3амовлення

Ще одна розповідь про те, наскільки важливо відноситись із підозрою до всіх незнайомих людей в інтернеті. І не втрачати голову від легких грошей. Не потрібно шукати розради і підтримки чужих людей у мережі.

 Сергій Рибницький/Mіж 110 і 150 ударами на хвилину

Продовжуємо тему небезпечних зв'язків у соцмережах, але тепер- із додаванням крихти крадіжки особистості. Під ідеальним акаунтом, з фотками і інфою, позиченими у іншої людини, може приховуватися будь-хто з не дуже приємними цілями. 

Сергій Клімович/Шедевр присмерка

Оповідь про спільноту гакерів та їх систему прийняття в “сім’ю”. Потрібно виконати небезпечні протизаконні завдання, але не завжди все йде за планом…

 Сергій Панасюк /П’ятий вершник апокаліпсису

Валерій, якого вітчим посадив на посаду в МВС, не зовсім в захваті від таких перспектив, бо молода душа потребує стартапів та успіхів у бізнесі. Та доля і родичі вирішили, що аналітик із кібербезпеки - це саме то. Всю ідилію перериває дивний вірус із невідомими джерелами поширення. І по класиці жанру, Віталік єдиний, хто зможе все розгадати.

Науково-фантастична група

 Олександр Мокієнко/Той, хто сидить на кінці павутинки

Автор створив справжній науково-фантастичний бойовик з непередбачуваною кінцівкою про зовсім не таких прибульців та якими вони могли би бути. Перший контакт може стати останнім.

 Роман Онищенко/Велика Антилетальна Система піклується про вас

Далеке майбутнє, де життям звичайних громадян піклується Велика Антилетальна Система. Вона дивиться, щоб ви приймали вчасно вітаміни, не зловживали алкоголем. Система балів, які можна витратити на зміну іміджу чи забаганки, які заробляються….вирощуванням додаткових органів на собі. Загалом цікава задумка фантастичної антиутопії, де життя мільярдів людей залежить від далекої програми, якою керують невідомо хто і виходу з цієї системи нема і не видно. 

 В'ячеслав (Чеш) Омельченко/Вулиця маршала Ж.

Чи задумувались ви, до чого може призвести розвиток технологій доповненої реальності? При достатній потужності таких систем і носимих ґаджетів, кожен може побудувати собі свій світ з блекджеком і поняшками замість людей. Кожен буде жити у своїй бульбашці, не знаючи, що відбувається у навколишньому світі, при цьому фізично у ньому перебуваючи.

 Олександр Iгнатенко/Детектив міста мрій

Усі живуть у віртуальній реальності, тому більшість перепетій та інтриг відбуваються саме там. Нуарний науково-фантастичний бойовик із швидким сюжетом та небанальним наповненням світу. 

 Є парочка науково-фантастичних оповідань, які є набагато більшим за просто оповідання. 

Наприклад, Володимир Кузнєцов/Криптокульт, використавши свій особистий стиль із нелінійним сюжетом, спромігся втиснути у коротку форму історію, яка заслуговує цілого роману. Оповідання про злочинний світ майбутнього, де технології прийшли у всі сфери життя людей та суспільства. Анонімність не подолана навіть тут, і за її допомогою можна керувати багатьма аспектами реальності. З кожним твором Володимира я стверджуюсь у думці, що він - це майбутнє української фантастики. 

Володимир Мінін/Синдром

Володимир яскраво описав світ майбутнього і можливий варіант розвитку суспільства, коли доведеться насильно обмежувати користувачам доступ до мережі та надавати психологічну допомогу, якщо вони отримують недостатньо лайків. Володимир заклав у оповідання стільки деталей про майбутнє, що душа потребує продовження.

Група справжніх горорів

 З самого початку збірки вас чекає шокове оповідання від Кшисі Федорович “Звідти дивимось ми” - настільки химерне, реалістичне, що пробиває аж до кісток. Я навіть відклав книгу на декілька хвилин, щоб зібратися з думками. Оповідання про техпідтримку певної соцмережі, яка вирішує наскільки ваше відео чи допис відповідає правилам спільноти. А пройняла мене історія тому, що я колись читав статтю про відділ Youtube, який реагує на скарги та вручну вирішує чи допускати відео у публічний доступ, якщо нейромережі сумніваються. Звичайний термін, який витримували робітники - 2 тижні. Максимальний строк приблизно півроку. Стаття була про такий собі міні-скандал, що з цього відділу люди звільняються з серйозними психологічними проблемами і профсоюз (чи якась організація) змусила  Youtube посилити психологічну підтримку працівників, робити ротації, щоб довго не працювали над одним типом скарг, підвищити зарплатню (хоча вона і так була велика) і тому подібне. Тобто ви розумієте, які відео заливаються на цей хостинг і що доводиться переживати цим людям? 

Дмитро Деревянко/Пост щастя

Та сама кріпі-сторі, яка вводить в жах, і по спині починають бігати павуки замість мурах. Коли за тобою приходить Вона, вже не сила опиратися, вже пізно, ти просто віддаєшся їй, а вона віддає тебе своєму Богові. 

 Олег Ciлін/Клуб опівнічних прогулянок

Таємниці завжди криються під покровом ночі, в перевулках та найзабутіших місцях. У людей завжди є загадки, які несуть страх і смерть їх носіям.

 Василь Лавер/GORNOHUB

Життя може піти під укіс від маленької похибки, навіть якщо ти знаний і шанований лікар. Але якщо твоє життя прямує до дна - будь обережний, знизу можуть постукати.

 Павло Донченко /Мою сестру з'іли вовки

Жах може критися поряд, під ліжком, на горищі або у шафі. Жах, який може звести вас з розуму. Його не позбутися ніякими способами, якщо він прийшов за вами. Ніхто. Не. В. Змозі. Допомогти.

Євген Товстоног/Привіт з минулого

Оповідання, яке каже читачу: “Не потрібно тобі дізнаватися загадки минулого, особливо, якщо вони хочуть знайти тебе самі”. Нехай ті загадки минулих поколінь будуть там, де їх забули. Там вони не зможуть знайти собі продовження і розвитку.

 Андрій Лозінський/Mердж

При створенні віртуальної реальності не можна нехтувати особливостями мозку людини, який здатний моделювати найреалістичніші образи всередині голови і змушувати вірити  в них самого себе.

Єдину групу, яку хочеться залишити без змін - /перехpeстя соцмереж/. Це справжній сюрприз усієї АСМ. Кріпі-сторі, які виведені на наступний рівень сприйняття. Розповів би більше, але ефект буде кращим, якщо ви не будете знати в чому фішка “перехрестя”. Але чи захочете ви дізнатися правду?

35 оповідань. Доволі велика збірка. І як не дивно, але більшість оповідань дуже круті і сильні. Навіть десятку найулюбленіших вибрати було важко. Але  я зміг. 

Як ви вже зрозуміли, група оповідань /перехpeстя соцмереж/ йде окремим пунктом. Навіть душа бажає продовження. Дуже вражає. Але подробиць не розкажу, навіть підказки у назві групи вже багато.

 Отже, мій топ АСМ. (Список у випадковому порядку)

Кшися Федорович/Звідки дивимось ми

Володимир Мінін/Синдром

Володимир Кузнєцов/Криптокульт

Дмитро Деревянко/Пост щастя

Олександр Iгнатенко/Детектив міста мрій

В'ячеслав (Чеш) Омельченко/Вулиця маршала Ж.

Сергій Панасюк /П’ятий вершник апокаліпсису

Руслан Лютенко/+Iдол

Дімка Ужасний/Скотомогильник

Дмитро Афанасьєв/Лайкнутi

*** 

Люди, розщеплюючи атом, спочатку знайшли зброю, а потім виявили його перспективу в енергетичній галузі. Інтернет також спочатку винаходився як військова розробка, тільки потім виявилося, що також можна створити Вікіпедію, Google та інші корисні ресурси. Але, як АЕС несе загрозу забруднення навколишнього середовища, так і Інтернет несе загрозу залежностей від соцмереж, анонімності, дарк-вебу та фейкових новин. 

Тому будьте обережні і нехай АСМ стане вам свого роду художньо-алегоричним застереженням від небезпек world wide web.

 

Текст і фото: Євген МАГЕР

Публікація: горор-портал БАБАЙ

ЗАМОВИТИ "АНТИСОЦІАЛЬНУ МЕРЕЖУ"