"Книга вигаданих неістот"
Євген Лір, Кшися Федорович, Ната Фріден

Відгук від ABRAHAM HOSEBR AND HIS PERPETUATED LIBRARY


Давно прочитав і все ніяк не зібрався написати відгук на унікальну для сучукрліту книгу -спекулятивний бестіарій "Книга вигаданих неістот" .
Перед нами спроба створення містичного світу сновидінь, котрий населений різноманітними неістотами, багатьох з них ми могли бачити і у власних снах, деякі є збірними поняттями певних безформних, підсвідомих архетипів.

На фото книга стоїть поряд з моїм улюбленим Борхесом, адже і назва і сам виклад схожі в обох книгах.
Окрім того в "Неістотах" є багато чудових ілюстрацій - необхідний елемент енциклопедії. Художниця змогла вдало передати сновидну атмосферу книги з її полями, вежами, живими будинками і рухливими тінями.
Описи самих неістот, максимально ефемерні, щось в стилі Лавкрафтівського незбагненного жаху, бо й персонажі книги це представники царини екзистенційних жахів (приклад книга "Підземні ріки течуть"), тому читачеві потрібно буде все одно домислювати і по своєму доповнювати їх образи.
Тим не менш структура книги неоднорідна, бо є чудові статті в енциклопедичному стилі з посиланнями на Лема, Борхеса, Толкіна, Вайнонена, Чемберса і звісно, Лавкрафта, а є такі, котрі контрастують на фоні попередніх - блог з історією птахи в грудях. Не обійшлося без вигаданих і напіввигаданих авторів, ще одна вдало перейнята борхесівська тема.

Дуже влучна думка для такого жанру - додати кілька сторінок для нотаток, я їх із задоволенням наповнив, виписав кілька цікавих номінацій (бакекуджіра це нове відкриття для мене, котре моментально знайшло своє використання в "Тетраморфеусі", Мелькарт, Мецтлі, психопомпові пси - теж прекрасні міфологічні посилання). На одній з сторінок мені раптово намалювався Дюрер, бо чому б і ні?

Книга буде цікава для всіх, хто хоче перевірити свої навички шукача алюзій, як джерело натхнення, а також всім, хто цікавиться химерною літературою.


Більше про Книгу вигаданих неістот